Panorama-La-Om-Piatra-Craiului

Piatra Craiului, Creasta Nordică, Aprilie 2012

In Uncategorized by George8 Comments

Joi seara, după ce am fost refuzați politicos de echipa Ecoxtrem, eu și Ilie ne-am hotărât să facem creasta Piatra Craiului. Cât din ea, am zis că vom vedea la fața locului, în funcție de condiții. Vremea se anunța frumoasă: cald, dar nu foarte, cu puțin vânt și fără nori. Așa a și fost.

Vineri după-masă prindeam trenul de 16:30 către Brașov, după care pe la ora 20:00 plecam cu alt tren către Zărnești, punctul de pornire al drumeției noastre.

La ultimul stâlp de iluminat stradal ne-am pus frontalele, iar când am ajuns la fântâna lui Botorog era noapte bine. Am urmat traseul marcat cu bandă galbenă către cabana Curmătura, prin poiana Zănoaga, după care am ajuns la cabană și am dormit pe locurile rezervate dinainte.

Cabana-Curmatura

Cabana-Curmatura

A doua zi ne-am hotărât (mai mult Ilie decât eu :) ), că ar fi frumos să parcurgem traseul marcat cu punct roșu, prin creastă, către vârful La Om (2238m, cel mai înalt din masiv). Zis și făcut. După câteva porțiuni mai abrupte dotate cu lanțuri, prima oprire am avut-o pe vârful Turnu (1923m), de unde am văzut mai clar ce ne așteaptă: (click pe imagine pentru panorama 360)

Până pe vârful Ascuțit (2150m), am avut parte de zăpadă pe porțiunile laterale mai umbrite. După ce am tras un pui de somn la refugiu, am pornit în partea cea mai dificilă a traseului.

Creasta-Piatra-Craiului-2012-1

Și am mers.. și am mers, iar prin unele locuri traseul de vară era înghițit de zăpadă și a trebuit să trecem de zonele alea mai în mâini, mai în picioare.

Ilie-Piatra-Craiului-2012

Creasta-Piatra-Craiului-2012-2

Iar într-un final, după multe (citez) deja-vu-uri (vârfuri care tot apăreau unul după altul), am ajuns la destinație: La Om, 2238m.

Panorama-La-Om-Piatra-Craiului

Varful-La-Om-2012

Unde am prins un apus superb:

Apus-Varful-La-Om-2012

Pe urmă am coborât către refugiul Grind, care părea mai aproape pe hartă decât în realitate. În drumul nostru am văzut mai multe capre negre, în habitatul lor natural :).

Vedere-Refugiul-Grind-Piatra-Craiului

Am dormit sub cerul liber, iar a doua zi, datorită lipsei de apă (cei 3 litri luați de la cabana Curmătura s-au cam terminat), ne-am hotărât să o luăm agale către izvoarele de la Table, unde am mâncat bine, am dormit și am vorbit cu un cuplu de polonezi, care au parcurs același traseu ca și noi și doi spanioli, care urmau să urce în creastă, dar care nu știau ca e criză de apă sus.

Refugiul-Grind-Piatra-Craiului-2012

Ne-am întors pe firul apei, traseu cruce roșie, prin Prăpăstiile Zărneștilor și înapoi la fântâna lui Botorog, numărul de pantofari crescând exponențial odată cu scăderea altitudinii.

Pe tren ne-am întâlnit cu mai mulți colegi de facultate, fete și băieți, care au mers în Bucegi pentru o zi.

Per total a fost o tură reușită, de care ne-am bucurat mai mult decât am anticipat, chiar dacă au fost și zone dificile, cu zăpadă, în care simțeai adrenalina în sânge. Ne-am oprit de câte ori am vrut, am admirat peisajul și ne-am ferit să călcăm brândușele care erau peste tot.

Brandusa-Piatra-Craiului-2012

Pe data viitoare!

GeorgePiatra Craiului, Creasta Nordică, Aprilie 2012

Comments

 1. Florin

  Vai “muntzomanule”, te asteptai sa fie lumea cu milet si mammut pe ei in chei? :)) Ai cam uitat ca nu te-ai nascut nici tu in ghete de munte ! Poate ai echipament acum, dar gandirea nu e una matura deloc.

 2. Author
  George

  Asa e, am inceput si eu de undeva de jos, dar nu lipsa echipamentului ma deranja, ci faptul ca stateau toti inghesuiti langa un drum de pe care se ridica praful cand trecea cate o masina. Asta nu inteleg, cand ai tot spatiul din lume, de ce mergi in acelasi loc unde merge TOATA LUMEA?

 3. Florin

  Lumea din Romania prefera ingramadeala, chiar daca nu au pantofi pe ei. Asta se vede cel mai bine la mare. Total de acord cu tine la partea asta. Idioti ce sa-i faci (la bloc ingramadeala, cand au vacanta iara ingramadeala in loc de liniste si relaxare)! M-am aprins numai pentru ca sunt si multi cu adidasi sau ghete normale care mai ies si ei la cate o plimbare pe trasee ok si domoale si sunt considerati de oameni mai instariti pantofari desi nu e cazul.

  Carari cu soare !

 4. Tibi

  Sunt de acord cu tine, Florin. Eu am facut vai de abrupt in Bucegi si Piatra Craiului in bascheti\pantofi sport ( evit sa zic adidasi pentru ca adidas e o firma). Am si bocanci, dar ma simt mai bine in ceva mai lejer, iar talpa pantofilor mei sport e foarte aderenta. Am intalnit turisti care strambau din nas cand ma vedeau (pesemne, eram in viziunea lor un pantofar- denumire care pe mine ma enerveaza, chiar daca uneori e bine pusa in context. Nu conteaza atat de mult echipamentul, cat creierul… S-au intamplat atatea tragedii in care oameni de munte cu experienta erau extrem de bine echipati.

 5. Pingback: polimedia.us/fain

 6. Pingback: revoblog.ro | Parc Aventura – Darwin’s revenge

 7. Pingback: Angela Vanlods

Leave a Comment